English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

Sarajevo, 21. ožujka 2024.

Požar nije šala u na znanstvenom simpoziju u Sarajevu

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine sa Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Sarajevu organizirala je 21. ožujka 2024. godine na Svjetski dan šuma simpozij „Zaštita šuma – stabilnost šumskih ekosustava“. Na simpoziju su sudjelovali znanstvenici i stručnjaci iz većeg broja zemalja.

Opširnije...

Zagreb, 16.–17. studenog 2023.

Meteorološki izazovi 9 (MI9)

Važnost agrometeorologije u potpori poljoprivrednom sektoru

Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Meteorološki izazovi Hrvatsko meteorološko društvo (HMD) organizira svakih godinu i pol od 2010. godine. Meteorološke teme skupa su uvijek povezane nekom aktualnom problematikom u gospodarstvu. Tako je 2023. godine odabrana tema Važnost agrometeorologije u potpori poljoprivrednom sektoru pa je suorganizator skupa bilo i Hrvatsko agrometeorološko društvo (HAgMD) pored Geofizičkog odjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (GFO PMF-a), Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) i Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP). Generalni pokrovitelji bili su Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo znanosti i obrazovanja te pokrovitelj Grad Zagreb. Sponzor je bila tvrtka Altium International d.o.o., a skup je podržavalo Europsko meteorološko društvo (EMS).

Opširnije...

Zagreb, 5. svibnja 2023.

Mala škola „Požar nije šala” održana u okviru Dan i noć na PMF-u

Svake godine Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu održava manifestaciju Dan i noć na PMF-u kojoj je u cilju popularizirati znanost i privući nove studente. Geofizički odsjek sudjeluje s brojnim predavanjima i radionicama namijenjenima djeci svih uzrasta, s kojima skreće pozornost na klimatske promjene, prognozu vremena i njihovu važnost za svakodnevni život. Kao jedna od radionica na programu Geofizike uživo zato se ove godine našla i naša Mala škola „Požar nije šala“.

Opširnije...

Karlovac, 23. ožujka 2023.

Požar nije šala u OŠ Rečica

Povodom obilježavanja Svjetskog meteorološkog dana 23.3.2023. u Osnovnoj školi Rečica iz Karlovca na Međunarodni dan šuma 21.3.2023. prigodno je održana Mala škola Požar nije šala. Radionici je prisustvovalo 34 učenika od prvog do četvrtog razreda.

Opširnije...

Rijeka, 2. prosinca 2022.

Požar nije šala ponovo u Rijeci

Kratkometražni animirani film Hrvatskog agrometeorološkog društva pod naslovom “Požar nije šala” i ove godine je prikazan je u Primorsko-goranskoj županiji dana 2.12.2022. u osnovnoj školi Pećine u Rijeci.

Opširnije...

Rab, 2. prosinca 2022.

Požar nije šala u dječjem vrtiću u Rabu

U jutro 2. prosinca 2022. dočekalo nas je 40 predškolaca u dvorani Dječjeg vrtića Pahuljica u Rabu. Brzo su se razbudili kada smo s njima započeli razgovor o vremenu i meteorolozima. Nisu baš bili posve sigurni što meteorolozi rade pa su pljuštali razni odgovori. Najzanimljivije je odgovorio jedan dječak da meteorolozi traže dinosaure pod zemljom.

Opširnije...

Rab, 1. prosinca 2022.

Požar nije šala u osnovnoj školi u Rabu

Dvije Male škole „Požar nije šala“ održane su za 132 učenika nižih razreda u jutarnjoj i popodnevnoj smjeni Osnovne škole Ivana Rabljanina u Rabu 1. prosinca 2022. Učenici iz obje skupine su vrlo zainteresirano odgovarali na pitanja, a kada su upitani koje predmete moraju dobro učiti da bi postali meteorolozi, između ostalog, nekolicina njih je ispalila vjeronauk.

Opširnije...

Metković, 3. studenoga 2022.

Znanstveni skup „Delta Neretve – klimatske promjene, trenutna postignuća i budući izazovi“

Znanstveni skup održan je u okviru prekograničnog programa Interreg Italija – Hrvatska: Prodor slane vode i klimatske promjene: praćenje, protumjere i informirano upravljanje (engl. Saltwater intrusion and climate change: monitoring, countermeasures and informed governance, SeCure). Organizator Znanstvenog skupa bila je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Pozdravne govore održali su ravnateljica Javne ustanove Marijana Miljas Đuračić, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

Opširnije...

Hvar, 26. listopada 2022.

Požar nije šala ponovo u Hvaru

Učenici III a i III b razreda Osnovne škole Hvar posjetili su Glavnu meteorološku postaju Hvar gdje ih je srdačno dočekao motritelj Luka Vučetić. Čekalo ih je iznenađenje.

Opširnije...

Hvar, 19. listopada 2022.

Splitski studenti u Hvaru

Nakon nekoliko pokušaja dogovora s izv. prof. dr. sc. Jadrankom Šepić studenti sa smjera Fizika okoliša na Odjelu za fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu posjetili su Glavnu meteorološku postaju Hvar Državnoga hidrometeorološkog zavoda (GMP Hvar, DHMZ) i Opservatorij Hvar Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 19. listopada 2022. Na GMP Hvar dobrodošlicu su im zaželjeli voditelj postaje Marijo Bratanić i motritelj Luka Vučetić koji su ih detaljno upoznali s radom postaje. Meteorološka postaja je smještena u ostatku zvonika bivšeg samostana Veneranda iz 16. st., a osnovao ju je Grgur Bučić 1. ožujka 1858. Svjetska meterološka organizacija (WMO) je GMP Hvar uključila na listu svjetskih stoljetnih postaja.

Opširnije...

Vodice, 22. lipnja 2022.

58. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma

Od 19. do 24. lipnja 2022. u Vodicama je održan 58. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma koji je organizirao Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Na Simpoziju održana je po prvi puta sekcija Klima i poljoprivreda, a prof. dr. sc. Danijel Jug je u uvodnoj riječi dao pregled tema prezentacija i postera sekcije. Održano je 11 predavanja i izloženo je bilo sedam postera. Dr. sc. Višnja Vučetić je u ime Hrvatskoga agrometeorološkog društva povodom 10 godina njegova osnutka izložila o agro i silvometeorološkim istraživanjima u službi korisnika.

Opširnije...

Vrhovac pored Ozlja, 4. lipnja 2022.

Dani otvorenih udruga

Na poziv Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vrhovac predsjednik Društva prof.dr.sc. D.Barčić sudjelovao je na Danima otvorenih udruga u Vrhovcu. Predstavljajući animirani film „Požar nije šala“ djeci školskog i predškolskog uzrasta podijeljen je i dječji strip. Također, prigoda je bila predstaviti i 10 godina rada i djelovanja HAgMD-a.

Opširnije...

Split, 12. travnja 2022.

Agrometeorološki seminar na Sveučilištu u Splitu

Na poziv izv. prof. dr. sc. Jadranke Šepić predavanje studentima i profesorima pod naslovom „Klimatske promjene, poljoprivreda i šumski požari na Jadranu“ održala je dr. sc. Višnja Vučetić u okviru Seminara fizike okoliša Odjela za Fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu 12. travnja 2022. Putem on line pridružili su se studenti i profesori sa Sveučilišta u Rijeci i Zagrebu.

Opširnije...

Čabar, 1. lipnja 2021.

Požar nije šala u Čabru

Prava mala turneja s Malom školom odvila se početkom lipnja u čabarskom kraju. Projekcija animiranog filma „Požar nije šala“ održana je u matičnoj Osnovnoj školi Petar Zrinski u Čabru te u još četiri područne škole: Plešce, Prezid, Tršće i Gerovo.

Opširnije...

Cres i Mali Lošinj, 28. svibnja 2021.

Otočka turneja „Požar nije šala“

Kratkometražni animirani film Hrvatskoga agrometeorološkog društva naslova “Požar nije šala” ponovno je prikazan u Primorsko-goranskoj županiji dana u osnovnim školama Frane Petrića u Cresu i Maria Martinolića u Malom Lošinju.

Opširnije...

Skrad, 24. svibnja 2021.

Požar nije šala u Skradu

Priliku da pogledaju animirani film „Požar nije šala“ dobili su i učenici nižih razreda Osnovne škole Skrad, njih tridesetak.

Opširnije...

Bakar, 17. studenog 2019.

Požar nije šala u Bakru

Kratkometražni animirani film Hrvatskog agrometeorološkog društva pod naslovom: “Požar nije šala” prikazan je i u Osnovnoj školi Bakar 17.11.2019. Radionici je prisustvovalo oko trideset učenika koji su aktivno sudjelovali u diskusiji. Budući da je travnju iste godine izbio požar u obližnjoj Sušačkoj Dragi, kojeg mnogi učenici pamte, pokazalo se i ovaj put da radionica ima praktičnu i edukacijsku primjenu za učenike primorske regije.

Opširnije...

Delnice i Fužine, 8. studenog 2019.

Požar nije šala u Gorskom kotaru

Kratkometražni animirani film Hrvatskog agrometeorološkog društva pod naslovom: “Požar nije šala” prikazan je 8.11.2019. u dvije goranske škole. Projekciju i radionicu popratilo je stotinjak učenika Osnovne škole Ivan Goran Kovačić u Delnicama i tridesetak učenika Osnovne škole Ivanke Trohar u Fužinama. Održana radionica od naročite je važnosti za poticanje svijesti djece o očuvanju okoliša i zaštiti od požara u ovom izrazito šumovitom području.

Opširnije...

Labin, 17. listopada2019. i Rovinj 18. listopada2019.

Požar nije šala u Istri

U dva dana održali smo osam Malih škola „Požar nije šala“ u Labinu i Rovinju i obuhvatili oko 100 vrtićke djece u Dječjem vrtiću Neven – PO Valbruna u Rovinju i oko 170 učenika nižih razreda iz OŠ Ive Lole Ribara u Labinu te OŠ Vladimira Nazora i OŠ Jurja Dobrile u Rovinju.

Opširnije...

Punat, 4. srpnja 2019.

Punatski mališani znaju sve o požarima

Iako, doduše imaju više susreta s požarima u Marini, punatski mališani itekako znaju što je šumski požar i koliko opasan on može biti. Neki kažu da su se već i susreli s požarima na kampiranju. Brojni očevi i stričevi imaju doticaj s vatrogastvom i svoje doživljaje i iskustva prenose najmlađima.

Opširnije...

Karlovac, 29. svibnja 2019.

Požar nije šala u Karlovcu

Ni kišni dan nije mogao omesti obilježavanje Dana agrometeorologije u karlovačkom Dječjem vrtiću Turanj i Osnovnoj školi Turanj. Ukupno je oko stotinjak djece pogledalo animirani film Požar nije šala u sklopu Male škole o požarima.

Opširnije...

Karlovac, 12. ožujka 2019.

Šesta agrometeorološka radionica Agrometeorologija u službi korisnika „Klimatske promjene i poljoprivreda“

Utjecaj ekstremnih vremenskih neprilika na ljudski život posljednjih godina može se gotovo svakodnevno iščitati iz novinskih stupaca. Česta izmjena hladnih i toplih prodora zraka, sušnih i kišnih razdoblja ostavlja duboke posljedice na održivu poljoprivrednu praksu, koja se posljedično očituje na kvaliteti hrane koju svakodnevno koristimo za život. Međusobna povezanost znanosti s gospodarskim granama više se ne može izbjeći u prilagodbi na klimatske promjene.

Opširnije...

Krk, 14. prosinca 2018.

Burno u Krku

Kratkometražni animirani film Hrvatskog agrometeorološkog društva pod naslovom “Požar nije šala” prikazan je u auli Osnovne škole Fran Krsto Frankopan smještene u staroj jezgri grada Krka na dan 14. prosinca 2018. Maloj školi „Požar nije šala“ je pristutvovalo oko 180 učenika ukupno 9 nižih razreda uz pratnju njihovih učiteljica.

Opširnije...

Krk, 16. studenog 2018.

Meteorolozi putuju kroz vrijeme i mijenjaju budućnost

Uz veliku pomoć odgojiteljice Melite Morić i susretljivost ravnateljice 16. studenog 2018. održali smo Malu školu i prikazali animirani film „Požar nije šala“ za dvije grupe djece predškolskog uzrasta iz Dječjeg vrtića Katarina Frankopan u Krku.

Opširnije...

Dubrovnik, 5. i 6. studenog 2018.

I mala djeca znaju da požar nije šala!

U sklopu projekta „Agrometeorološki mozaik za mlade“ u Dubrovniku su 5. i 6. studenog 2018. održane četiri radionice na kojima je prikazan kratkometražni animirani film „Požar nije šala“. Na dvije radionice u dječjem vrtiću Palčica sudjelovalo je oko 65 djece iz nekoliko skupina u dobi od 4 do 7 godina dok ih je u dječjem vrtiću Ciciban bilo ukupno oko 115.

Opširnije...

Stari Grad i Jelsa, 20. kolovoza 2018.

Mala škola ponovo na otoku Hvaru

Otok Hvar posjetili smo i u kolovozu 2018. kada smo Malu školu „Požar nije šala“ održali najmlađima u Dječjem vrtiću Sardelica u Starom Gradu i predškolcima u Dječjem vrtiću Jelsa.

Opširnije...

Hvar, 8. svibnja 2018. i Stari Grad, 10. svibnja 2018.

Otočka Mala škola

Nakon zimskog posjeta otoku Hvaru, u svibnju 2018. održali smo smo još po dvije Male škole „Požar nije šala“ u Osnovnoj školi Hvar i Osnovnoj školi Petra Hektorovića u Starom Gradu.

Opširnije...

Zagreb, 19. travnja 2018.

Kako su djeca doživjela požar?

Učenici petih razreda, njih 35, Osnovne škole August Cesarec u Zagrebu zajedno sa svojim profesoricama likovnoga odgoja i geografije spremno su me dočekali kako bih im održala Malu školu „Požar nije šala“. Upozorile su me da su oni malo življi i temperamentniji učenici, ali o njima mogu reći same pohvale. Vrlo pristojno su odgovarali na postavljena pitanja, a zadivili su me i sa svojim znanjem iz meteorologije. Točno su odgovorili na pitanje: „Što su klima i vrijeme?“ za razliku od odraslih koji često puta brkaju te pojmove. U animiranom filmu „Požar nije šala“ im se najviše svidjelo kako djeca zajedničkim snagama pošumljavaju nakon požara. No, ostali su iznenađeni s porastom globalne temperature na Zemlji iz godine u godinu što povećava opasnost od šumskih požara. Koliko ih se dojmilo predavanje o šumskim požarima, najbolje su izrazili svojim likovnim radovima u kolažu, a odabrani su u galeriji slika.

Opširnije...

Zagreb, 10. travanja 2018.

Jesu li djeca odgovornija od nas?

Potaknuti velikim interesom učiteljice za boljim upoznavanjem djece s meteorološkom strukom, odlučili smo se održati Malu školu u Osnovnoj školi Izidor Kršnjavi u Zagrebu. Prije samog prikazivanja filma "Požar nije šala" učenicima triju drugih razreda održano je kratko upoznavanje s meteorolozima i meteorologijom općenito.

Opširnije...

Karlovac, 13. ožujka 2018.

Predavanje u Karlovcu: Agrometeorološke informacije

Na poziv Udruge proizvođača ekoloških proizvoda Karlovačke županije EKOP, u Karlovcu je u prostorima gradske četvrti Turanj 13. ožujka 2018. u 18 h održano predavanje na temu Agrometeorološke informacije. Predavanju, koje je održala Petra Sviličić mag.phys.-geophys. iz HAgMD-a, prisustvovalo je oko dvadesetak članova udruge.

Opširnije...

Požega, 12. ožujka 2018.

Bingo u Požegi

Na Grgurevo 12. ožujka 2018., u spomen na 330. godina od pobjede nad Turcima, grad Požega nas je dočekao u svečanom ruhu. U Osnovnoj školi Julija Kempfa dobrodošlicu nam je poželjela ljubazna ravnateljica Kornelija Sabljak. Sve je bilo besprijekorno pripremljeno za održavanje dvije Male škole „Požar nije šala“ za učenike nižih razreda. U prvoj mlađoj grupi bilo je 72 učenika, a u starijoj 53 učenika. Predavanjima su prisustvovali učiteljice i učitelj, te članovi Hrvatskog agrometeorološkog društva Požežanin agronom Darko Šajnović i meteorolog Marko Vučetić.

Opširnije...

Bjelovar, 5. ožujka 2018.

Peta agrometeorološka radionica Agrometeorologija u službi korisnika „Poljoprivreda i zaštita raslinja od požara pod utjecajem ekstremnih meteoroloških događaja“

U 21. stoljeću 16 godina je bilo toplih, čak 8 ekstremno toplih samo jedna 2005. je bila prosječna, ali ni jedna hladna. Posljednja ekstremno hladna godina bila je u Hrvatskoj 1940. Sve to rezultira bržoj i učestalijoj izmjeni ekstremnih vremenskih nepogoda – vrlo vruća i suha razdoblja pridonose smanjenju prinosa poljoprivrednih kultura i nastanku velikih požara. Suprotno tome nagla zahladnjenja odnosno mraz uzrokuju velike gubitke u voćnjacima i vinogradima te obilne kiše katastrofalne poplave. Sve su to posljedice klimatskih promjena i globalnog zatopljenja o čemu se toliko priča. No, javnost je još uvijek nepovjerljiva prema svim upozorenjima koje daju znanstvenici makar i sami osjećaju njihove posljedice.

Opširnije...

Hvar i Jelsa, 1. veljače 2018.

Nedostaje zvuk cvrčaka

Nakon vrlo uspješne Male škole „Požar nije šala“ u Dječjem vrtićuVanđela Božitković u Hvaru prošlog ljeta, ravnateljica Sanja Čurin nas je zamolila ponovo održavanje predavanja za djecu koja nisu imali priliku slušati. No, kada već dolazimo na otok Hvar, dogovorili smo Malu školu s ravnateljicom Tanjom Čurin u Osnovnoj školi Jelsa.

Opširnije...

Zagreb, 15. prosinca 2017.

Grupe Maslačak i Suncokret raspravljale o požarima

Slučajan susret u zagrebačkoj uspinjači s odgajateljicama i djecom iz Dječjeg vrtića Tatjane Marinić s Gornjeg Grada urodio je dogovorom oko održavanja Male škole „Požar nije šala“. Okupilo se 20 djece iz grupa Maslačak i Suncokret. Ovi posljednji uče njemački jezik pa su naslov animiranog filma odmah preveli i na njemački - Das Feuer ist kein Witz.

Opširnije...

Mokošica, 26. svibnja 2017. i Dubrovnik, 14. prosinca 2017.

Mala škola u Dječjim vrtićima Dubrovnik

U okviru projekta Male škole „Požar nije šala“ održana su četiri obrazovna predavanja u Dječjim vrtićima Dubrovnik koja su obuhvatila oko 150 djece. Dana 26. svibnja 2017. u vrtiću Mokošica u istoimenom naselju u Dubrovniku predavanje je održala članica HAgMD-a Ivana Čavlina Tomašević. Prikazan je animirani film „Požar nije šala“ pred pedesetak djece predškolske dobi. Djeca su bila oduševljena puhom Matkom i vatrogascima. Jedan dječak iz grupe posebno je ponosno pokazivao svoju igračku – vatrogasni kamion koji mu je darovao djed. U njegovoj su obitelji muškarci tradicionalno vatrogasci pa tako i on sam želi postati vatrogasac. Nakon gledanja filma u toj mu se ideji pridružilo još nekoliko dječaka iz grupe.

Opširnije...

Rijeka, 22. i 28. studeni 2017.

Vatru ne pali jer požar se ne šali

Kratkometražni animirani film Hrvatskog agrometeorološkog društva pod naslovom: Požar nije šala”, ponovno je prikazan u Primorsko-goranskoj županiji. Dana 22. studenog 2017. u 9 h u Osnovnoj školi Nikola Tesla u centru Rijeke, okupilo se 62 učenika drugih razreda uz pratnju dvije učiteljice i četiri studentice na praksi kako bi pogledali film i sudjelovali u interaktivnoj prezentaciji.

Opširnije...

Zagreb, 9. studeni 2017.

Požar nije šala“ predstavljen na Znanstvenom kvartu INTERLIBER-a

Kao znanstvenici krenuli smo u izradu obrazovnog animiranog filma, a zatim i dječjeg stripa, o šumskim požarima. U tome smo potražili pomoć vanjskih suradnika umjetnika. Pokušali smo povezati znanstvena i umjetnička razmišljanja i normalno da smo se često puta razmimolazili i tražili dodirnih točaka u stvarima gdje ih ponekad i nije bilo. Povezati znanost, gdje sve treba biti egzaktno i s dokazima, i umjetnost koja ima neograničenu slobodu, izgleda kao nemoguća misija. No, na kraju smo uspjeli. Animirani film je okosnica Male škole „Požar nije šala“, a istoimeni dječji strip trajni obrazovni materijal koji dijelimo djeci. Najbolja njihova promidžba je bila na ovogodišnjem INTERLIBER-u.

Opširnije...

Čučerje, 13. listopada 2017.

Oduševljenje u Čučerju s animiranim filmom „Požar nije šala“

Ideja o organizaciji Malu školu  „Požar nije šala“ učenicima Osnovne škole Čučerje u Zagrebu pala je na hvarskoj plaži za vrijeme ljetne žege kada su Dalmacijom harali stravični požari. Održavanje dvije Male škole za II. i VIII. razrede u Čučerju proisteklo je iz slučajnog razgovora o animiranom filmu „Požar nije šala“ s profesoricom likovnog odgoja, koja je razrednica VIII. razreda u toj školi.

Opširnije...

Hvar, 27. veljače 2017. i 1. kolovoza 2017.

Zašto mi to niste prije ispričali?

U dogovoru s učiteljicom Ivanom Visković njezinom 2.a razredu OŠ Hvar upriličen je sat meteorologije. Kroz promjene vremena tijekom godine učenicima je prikazano kojim se pomagalima (instrumentima) služe meteorolozi ne bi li izmjerili i zabilježili te promjene. No, i priroda pokazuje te promjene najuočljivije u promjenama godišnjih doba pa je učenicima ukazano na te promjene, cvjetanje pojedinih biljaka, dozrijevanje plodova, dolazak/odlazak ptica, vrućina/hladnoća, različiti vjetrovi u različitim godišnjim dobima i sl. Učenici su oduševljeno sudjelovali u prepoznavanju znakova pojedinih godišnjih doba. Jedna od učenica je oduševljena uzvratila pitanjem: Zašto mi to niste prije ispričali?

Opširnije...

Đurđevac, Podravske Sesvete, Novigrad Podravski, Gudovac, Pregrada, Jastrebarsko, Zagreb, Knin i Ston, 29. svibnja 2017.

Dan agrometeorologije

Za što bolje promoviranje agrometeorologije i aktiviranje našeg članstva, na IX. godišnjoj skupštini odlučili smo jedan dan proglasiti Danom agrometeorologije i izabrali smo 29. svibanj. Toga dana nije se možda ništa važno dogodilo u agrometeorologiji, ali bio nam je prikladan da održimo Malu školu „Požar nije šala“ u različitim dijelovima Hrvatske. No, naknadno smo saznali da je upravo 29. svibnja 1953. čovjek prvi puta osvojio najviši vrh svijeta. Tu ima i neke simbolike. Tako se i naše Društvo pomalo razvija i penje pa će jednog dana stići i na sam vrh.

Opširnije...

Babino Polje, 12. svibnja 2017.
Na otoku Mljetu održana Mala škola „Požar nije šala“

U okviru Male škole „Požar nije šala“ prikazan je istoimeni kratkometražni animirani film učenicima od prvog do četvrtog razreda Osnovne škole Babino Polje na otoku Mljetu te vrtićkoj djeci 12. svibnja 2017. Malu školu, kojoj je prisustvovalo 50-ak djece, vodila je Marijana Miljas Đuračić, stručna suradnica za zaštitu od požara Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, a ujedno i članica HAgMD-a uz pomoć Javne vatrogasne postrojbe Mljet.

Opširnije...

Zagreb, 5. travnja 2017.
Premijera animiranog filma „Požar nije šala“ i Okrugli stol „Ekstremni vremenski uvjeti, poljoprivreda i požari raslinja“

Nakon praizvedbe animiranog filma „Požar nije šala“ na otoku Lokrumu 28. rujna 2016. premijera animiranog filma održana je i u Zagrebu 5. travnja 2017. u Novinarskom domu u suradnji s Zborom novinara za okoliš i Zborom agrarnih novinara Hrvatskog novinarskog društva.  Za oko 50 uzvanika i novinara održan je i Okrugli stol „Ekstremni vremenski uvjeti, poljoprivreda i požari raslinja“.

Opširnije...

Koprivnica, 31. ožujka 2017.

Predavanje agrometeorologa u Vatrogasnoj zajednici grada Koprivnice

Popodne 31. ožujka 2017. nastavilo se s predavanjem u Gradskoj vijećnici u Koprivnici za vatrogasce Koprivničko-Križevačke županije u okviru projekta Agrometeorologija u službi korisnika. Tema predavanja je bila „Utjecaj klimatskih promjena na potencijalnu opasnost na požare raslinja i vremenske situacije tijekom velikih požara“.

Opširnije...

Koprivnica, 31. ožujka 2017.

Mala škola „Požar nije šala“ u koprivničkim školama

U petak 31. ožujka 2017. Hrvatsko agrometeorološko društvo u okviru projekta Agrometeorološki mozaik za mlade je organiziralo u Osnovnoj školi Đuro Ester Malu školu „Požar nije šala“ i u Srednjoj školi Koprivnica predavanje na temu „Utjecaj klimatskih promjena na poljoprivrednu proizvodnju i potencijalnu opasnost na požare raslinja“. Predavanja je održala dr. sc. Višnja Vučetić. predsjednica HAgMD-a.

Opširnije...

Konavle, 17. veljače 2017. i Cavtat, 10. ožujka 2017.
U Konavlima prikazan animirani film „Požar nije šala“

Učenicima od prvog do četvrtog razreda u Osnovnoj školi Cavtat, Područnim školama Čilipi i Močići te djeci u vrtićima Konavle u Čilipima 17. veljače 2017., a u Cavtatu 10. ožujka 2017. prikazan je animirani film „Požar nije šala“ u okviru Male škole istoimenog naslova. U organizaciji radionice pomogao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović. Radionici je prisustvovalo oko 300 djece i pokazali su veliko zanimanje i znanje o uzrocima i načinu gašenja šumskih požara.

Opširnije...

Rijeka, 10. studenog 2016.
Mala škola “Požar nije šala”

U okviru Male škole prikazan je kratkometražni animirani film Hrvatskog agrometeorološkog društva pod naslovom: “Požar nije šala” učenicima drugih razreda Osnovne škole Vladimir Gortan u Rijeci. Cilj prikazivanja ovog edukativnog “crtića” bio je, naravno, na zabavan način osvijestiti opasnosti od šumskih požara kod najmlađeg uzrasta.

Opširnije...

Rijeka, 16. listopada 2016.
Konvencija fantastike: Dječji program “Požar nije šala”

Hrvatsko agrometeorološko društvo je u okviru Dječjeg programa Konvencije fantastike RIKON u Rijeci održalo Malu školu gdje je prikazan kratkometražni animirani film pod naslovom: “Požar nije šala”.

Opširnije...

Dubrovnik, 30. rujna i 28. listopada 2016.
Mala škola o šumskim požarima

Nakon uspješno održane premijere animiranog filma „Požar nije šala“ članovi HAgMD-a su održali deset predavanja u pet osnovnih škola i dvije područne škole na dubrovačkom području 30. rujna 2016 u okviru Male škole o šumskim požarima. Obuhvaćeno je oko 850 učenika od prvog do četvrtog razreda.

Opširnije...

Dubrovnik, 22. siječnja 2016.
Agrometeorološki seminar „Zaštitimo šume od požara“

Plodna suradnja Grada Dubrovnika i Hrvatskog agrometeorološkog društva nastavljena je i u 2016. godini. Grad Dubrovnik je novčano pomogao u provođenju projekta Agrometeorologija u službi korisnika: „Zaštitimo šume od požara“ za mlade. Nakon vrlo uspješnog jesenskog agrometeorološkog seminara za učenike dubrovačkih srednjih škola i studente Sveučilišta u Dubrovniku, organizirali smo seminar za učenike viših razreda Osnovne škole Ivan Gundulić u Dubrovniku 22. siječnja 2016. Posjećenost je bila izvrsna. Sudjelovalo je oko sto učenika i posebno smo zahvalni ravnateljici i profesorima koji su nas podržali. O seminaru se može pročitati i na mrežnim stranicama škole domaćina.

Opširnije...

Dubrovnik, 21. i 22. siječnja 2016.
Agrometeorološki seminar „Šume, naše prirodno blago, čuvajmo od požara“

Dubrovačko-neretvanska županija tijekom proteklih godina prepoznala je kvalitetu rada Hrvatskog agrometeorološkog društva. Financijski su poduprli cjelodnevne agrometeorološke radionice u Dubrovniku i Opuzenu za poljoprivrednike, agronome, vatrogasce, šumare, zaštitare prirode i okoliša, novinare i donositelje političkih odluka tijekom 2014. i 2015.

Opširnije...

Zagreb, 4. prosinca 2015.
Okrugli stol „Klima, tlo, voda i poljoprivreda“
Hrvatska agrometeorologija zakoračila u akademske krugove

U ozračju pregovora u Parizu o ambicioznom globalnom smanjenju emisije stakleničkih plinova, 4. prosinca 2015. u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti u umjetnosti (HAZU) održan je za hrvatsku znanost važan okrugli stol "Klima, tlo, voda i poljoprivreda". Pokretač okruglog stola bilo je Hrvatsko agrometeorološko društvo (HAgMD) čiju je inicijativu podržalo Znanstveno vijeće za zaštitu prirode HAZU i time su hrvatska agrometeorološka istraživanja po prvu puta zakoračila u akademske krugove.

Opširnije...

Dubrovnik, 20. studenog 2015.
Agrometeorološki seminar „Zaštitimo šume od požara“

Sve više smo svjedoci katastrofalnih požara na otvorenom koji uništavaju naše šume, poljoprivredne površine, maslinike i vinograde, ugrožavaju bioraznolikost i unakazuju krajobraz, a i često puta ugrožavaju naselja i ljudske živote. Sve to može negativno utjecati na razvoj našeg gospodarstva, a posebice turizma. Sustav provođenja preventivnih mjera zaštite šuma od požara je interdisciplinaran i zahtijeva visoku stručnost i primjenu svih dosadašnjih spoznaja. Međutim, ta znanja ne smiju ostati samo u uskim stručno-znanstvenim krugovima već je nužno da dopru do javnosti, a posebice mladih koji su skloniji prihvaćati nove ideje i primjenjivati ih.

Opširnije...

Jastrebarsko, 23. ožujka 2015.
Agrometeorologija za mlade: „Agrometeorološki mozaik“ u Centru za kulturu Jastrebarsko

Povodom Svjetskog dana voda, koji se obilježava 22. ožujka, u Centru za kulturu Jastrebarsko 23. ožujka 2015. održano je pozvano predavanje od strane Voda Jastrebarsko na temu Odakle pitka voda na Zemlji, te kako se kroz hidrometeorološke pojave vraća iz atmosfere ponovno na tlo. Predavanju, koje je održala Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Državnog hidrometeorološkog zavoda i HAgMD-a, prisustvovalo je oko 70-tak učenika Srednje škole Jastrebarsko.

Opširnije...

Samobor, 19. ožujka 2015.
Agrometeorologija za mlade: „Agrometeorološki mozaik“ u Gradskoj knjižnici Samobor

U Gradskoj knjižnici u Samoboru 19. ožujka 2015., na Odjelu za djecu i mlade obilježio se Svjetski meteorološki dan. Tom prigodom su u ime Državnog hidrometeorološkog zavoda gostovale meteorologinje Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. i Ivana Tomašević, dipl. ing. fiz. iz Službe za agrometeorologiju, ujedno i članice HAgMD-a. Interaktivna predavanja pod zajedničkim nazivom „Agrometeorološki mozaik“ održale su za šezdesetak učenika šestih i osmih razreda osnovne škole iz Samobora.

Opširnije...

Opuzen, 6. ožujka 2015.
Četvrta agrometeorološka radionica Agrometeorologija u službi korisnika: „Zaštita okoliša, požari raslinja  i poljoprivreda“

U petak, 6. ožujka 2015. u dvorani hotela Merlot u Opuzenu održana je 4. agrometeorološka radionica za korisnike pod nazivom „Zaštita prirode, požari raslinja i poljoprivreda“ u okviru programa „Agrometeorologija u službi korisnika“ Hrvatskog agrometeorološkog društva. Kao ravnopravni partner HAgMD-u, u organizaciji radionice sudjelovala je Dubrovačko-neretvanska županija u okviru EU IPA Adriatic projekta HOLISTIC.

Opširnije...

Osijek, 5. prosinca 2014.
Agrometeorološka radionica za poljoprivrednike: Vrijeme i klima

Danas je strateško pitanje svake zemlje, kako osigurati dovoljno kvalitetne hrane za prehranu svog stanovništva. Naša područja spadaju u ugroženija područja, osobito priobalje i istočna Hrvatska, s obzirom na klimatske promjene, na učestalije ekstremne vremenske i klimatske nepogode, prirodne katastrofe, te je potrebno donijeti i strateške planove za ublažavanje njihovih posljedica u poljoprivredi.

Opširnije...

Popovača, 21. svibnja 2014.
Agrometeorologija za mlade: „Agrometeorološki mozaik” u OŠ Popovača

U okviru projekta Agrometeorologija za mlade: „Agrometeorološki mozaik“ 21. svibnja 2014. članice Hrvatskoga agrometeorološkoga društva, Ivana Tomašević, dipl. ing. fiz. i Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. su održale predavanja za oko 40-tak učenika OŠ Popovača. Cilj projekta je popularizacija i promicanje agrometeorologije među djecom predškolskog i školskog uzrasta, sa svrhom širenja spoznaje o pojmu i važnosti agrometeorologije te primjene znanja na svoje okruženje, navike i buduće usmjerenje, kao i poticanje na aktivno sudjelovanje u zaštiti prirode te skladnom suživotu.

Opširnije...

Dubrovnik, 24. ožujka 2014.
Treća agrometeorološka radionica Agrometeorologija u službi korisnika: „Zaštita okoliša i šumski požari“

U okviru programa „Agrometeorologija u službi korisnika“ Hrvatskog Agrometeorološkog društva, 24. ožujka 2014. u Dubrovniku je održana 3. cjelodnevna agrometeorološka radionica „Zaštita okoliša i šumski požari“.

Opširnije...

Dubrovnik, 22. ožujka 2014.
Druga agrometeorološka radionica Agrometeorologija u službi korisnika: „Zaštita okoliša i poljoprivreda“

U okviru programa „Agrometeorologija u službi korisnika“ Hrvatskog Agrometeorološkog društva, u subotu, 22. ožujka 2014. u Dubrovniku održana je 2. agrometeorološka radionica „Zaštita okoliša i poljoprivreda“ pod pokroviteljstvom Dubrovačko-neretvanske županije.

Opširnije...

Zagreb, 14. studenog 2013.
Prva agrometeorološka radionica Agrometeorologija u službi korisnika: “Klimatske promjene i poljoprivreda“

U četvrtak, 14. studenog 2013., u prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Komora Zagreb, održana je prva agrometeorološka radionica pod nazivom «Agrometeorologija u službi korisnika: Klimatske promjene i poljoprivreda», pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede.

Opširnije...

HAgMD @ 2014.