English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

AGROMETEOROLOGIJA U SLUŽBI KORISNIKA - „Poljoprivreda i zaštita raslinja od požara pod utjecajem ekstremnih meteoroloških događaja“

Poljoprivreda i šumarstvo su primarne djelatnosti i strateški važne svakoj državi, a najugroženije su od klimatskih promjena. Stoga je važno objektivno informirati javnost i prikazati kako opažene klimatske promjene u Hrvatskoj utječu na poljoprivrednu proizvodnju i na potencijalnu opasnost od požara raslinja. I sami smo svjedoci koliko su prosinac 2017 i siječanj 2018. bili neuobičajeno topli, a veljača 2018. pak hladna što će sigurno utjecati na poljoprivrednu proizvodnju. Posljednjih godina sve su češće i suhe zime. Zbog manjka količine oborine zimi tlo nije dovoljno natopljeno u proljeće, a tada upravo započinju poljodjelski radovi. Paljenje korova povećava učestalost požara raslinja posebice u unutrašnjosti Hrvatske. Tako je primjerice bilo u sjeverozapadnoj Hrvatskoj u ožujku 2012., ali situacija se je ponovila i u ožujku prošle godine.

Na poticaj Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe Podružnice Bjelovarsko-Bilogorske županije Hrvatsko agrometeorološko društvo će organizirati 5. agrometeorološku radionicu „Poljoprivreda i zaštita raslinja od požara pod utjecajem ekstremnih meteoroloških događaja“ u Bjelovaru 5. ožujka 2018.

Svrha radionice je informirati što veći broj agronoma, poljodjelaca, voćara, vinogradara, pčelara, povrćara, cvjećara, šumara i vatrogasca, kojima je agro i silvometeorološka informacija neophodna u njihovoj djelatnosti, a sve s ciljem da se očuva i zaštiti okoliš, mikroklima i bioraznolikost. Ono što će korisnici čuti na predavanjima u okviru radionice, pomoći će svakako u poboljšanju i unapređenju poljoprivredne proizvodnje, ali i doprinijeti u prevenciji od požara raslinja za očuvanje poljoprivrednih površina, šuma i drugog raslinja, koji stradavaju u požarima posebice početkom poljoprivrednih radova u proljeće.

 

Organizator:

  • Hrvatsko agrometeorološko društvo

 

Suorganizatori:

  • Hrvatska poljoprivredno-šumarsko savjetodavna služba

  • Državni hidrometeorološki zavod

  • Grad Bjelovar

  • Bjelovarsko-bilogorska županija

  • Javna vatrogasna postrojba Grada Bjelovara

 

Donatori:

  • Bjelovarsko-bilogorska županija

  • Grad Bjelovar

 

PROGRAM 5. AGROMETEOROLOŠKE RADIONICE

AGROMETEOROLOGIJA U SLUŽBI KORISNIKA

 

Poljoprivreda i zaštita raslinja od požara pod utjecajem ekstremnih meteoroloških događaja“

 

Dvorana Veleučilišta u Bjelovaru

 

Bjelovar, 5. ožujka 2018.

HAgMD @ 2014.