English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

Dubrovnik, 20. studenog 2015.
AGROMETEOROLOGIJA U SLUŽBI KORISNIKA „Zaštitimo šume od požara“

Potaknuti podrškom lokalne i regionalne zajednice na dubrovačkom području koju smo imali prilikom organiziranja dviju agrometeoroloških radionica za poljoprivrednike, agronome, vatrogasce i šumare u ožujku 2014., predložili smo u okviru našeg programa Agrometeorologija u službi korisnika održati agrometeorološke seminare „Zaštitimo šume od požara“ u Dubrovniku tijekom 2015. i početkom 2016.

 Budući da Dubrovačko-neretvanska županija, zbog svoje konfiguracije terena, vremenskih i klimatskih prilika te sastava vegetacije, spada u najugroženija područja u Hrvatskoj s obzirom na šumske požare, želimo posebice senzibilizirati mlade ljude i kod njih osvijestiti važnost zaštite šuma od požara. Na taj način se sprječava pojava mogućih katastrofalnih požara i izuzetno veliki troškovi sanacije i obnove požarišta što dovodi do ušteda u gradskom i županijskom, ali i državnom proračunu. No, isto tako smo svjesni da uništavanjem naših prirodnih ljepota uništavamo i naš turizam i gospodarstvo.

Jedna od preventivnih mjera je upravo educirati, podučiti i objektivno informirati mlade ljude jer ih možda potaknemo i za daljnje obrazovanje u zaštiti okoliša i za širenje tih spoznaja u javnost. Stoga je svrha projekta da se obrazuje, poduči i upozna što veći broj mladih, posebice učenika u osnovnim i srednjim školama i studenata, s utjecajem klimatskih promjena i ekstremnih vremenskih događaja na potencijalnu opasnost od šumskih požara i mjerama prevencije u zaštiti sredozemnih šuma, drugog raslinja i poljoprivrednih kultura od požara sve sa ciljem da se očuva i zaštiti mikroklima, okoliš i bioraznolikost dubrovačkog područja.

Organizator:

Hrvatsko agrometeorološko društvo

Suorganizatori:

Sveučilište u Dubrovniku

Vatrogasna zajednica Dubrovačko-neretvanske županije

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije

Novčana potporaNatječaj zaštita okoliša i prirode

 


PROGRAM AGROMETEOROLOŠKOG SEMINARA

AGROMETEOROLOGIJA U SLUŽBI KORISNIKA

„Zaštitimo šume od požara“

Dubrovnik, 20. studenog 2015.

AGROMETEOROLOŠKI SEMINARI

AGROMETEOROLOGIJA U SLUŽBI KORISNIKA

„Zaštitimo šume od požara“

 

HAgMD @ 2014.